Performance of basil cultivars influenced by seasonal variation
DOI:
https://doi.org/10.15361/1984-5529.2022.v50.1446Keywords:
biomass, Ocimum basilicum L., autumn/winter, spring/summerAbstract
The production of phytomass and the content of active ingredients of medicinal plants depend on climatic conditions. Brazil has large territorial extension presenting particularities of soil and climate in each region that may interfere either positively or negatively in plant development. The objective of this work was to evaluate the influence of the growing season on the performance of basil cultivars in Londrina municipality, Parana State, Brazil. The experimental design was a randomized block in a 17 x 2 factorial scheme with five replications, with 17 basil commercial cultivars and two growing seasons (Autumn/Winter and Spring/Summer). The evaluations occurred when 50% of the plants in the experimental area started flowering. For each collection, plant height, leaf dry mass, and shoot dry mass were evaluated. Leaf dry mass values for the Autumn/Winter growing season ranged from 2.97 to 6.90 g plant-1 and from 7.34 to 14.67 g plant-1 in Spring/Summer. Basilicão cultivar showed the best development during both growing seasons in Londrina municipality.
References
Amaro, H.T.R., Assis, M.O., David, A.M.S.S., Silveira, J.R., Silva Neta, I.C., & Mota, W.F. (2012). Superação de dormência em sementes de manjericão (Ocimum basilicum L.). Revista Brasileira de Plantas Medicinais 14 (Spe): 218223. https://doi.org/10.1590/S1516-05722012000500016
Blank, A.F., Carvalho Filho, J.L.S., Santos Neto, A.L., Alves, P.B., Arrigoni-Blank, M.F., Silva-Mann, R., & Mendonça, M.C. (2004). Caracterização morfológica e agronômica de acessos de manjericão e alfavaca. Horticultura Brasileira, 22 (1): 113-116. https://doi.org/10.1590/S0102-05362004000100024
Blank, A.F., Silva, P.A., Arrigoni-Blank, M.F., Silva-Mann. R., & Barreto, M.C.V. (2005). Influência da adubação orgânica e mineral no cultivo de manjericão cv Genovese. Revista Ciência Agronômica, 36 (2): 175-180. https://www.redalyc.org/pdf/1953/195317396009.pdf
Brasil (2022). Registro Nacional de Cultivares. http://www.agricultura.gov.br/guia-de-servicos/registro-nacional-de-cultivares-rnc
Camilo, J.S., Resende, R.F., Luz, J.M.Q., Cardoso, R.R., Rabelo, P.G., & Silva, S.M. (2009). Produção agronômica de Ocimum basilicum L. em casa de vegetação e a campo na época primavera-verão. Horticultura Brasileira, 27 (2): 4101-4106.
Chang, X., Alderson, P.G., & Wright, C.J. (2005). Effect of temperature integration on the growth and volatile oil content of basil (Ocimum basilicum L.). Journal of Horticultural Science & Biotechnology, 80 (5): 593-598. https://doi.org/10.1080/14620316.2005.11511983
Embrapa (2013). Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. Brasília. 353p. http://livimagens.sct.embrapa.br/amostras/00053080.pdf
Fernandes, A.R. (2014). Crescimento de cultivares de manjericão (Ocimum basilicum L.) cultivadas em vasos. Universidade Federal de Viçosa (Tese de doutorado em Agronomia). https://www.locus.ufv.br/bitstream/123456789/1247/1/texto%20completo.pdf
Ferreira, D.F. (2014). Sisvar: a guide for its Bootstrap procedures in multiplecomparisons. Ciência e Agrotecnologia, 38 (2): 109-112. https://doi.org/10.1590/S1413-70542014000200001
Ferreira, S.D., Echer, M.M., Bulegon, L.G., Pastório, M.A., Egewarth, V.A., Yassue, R.M., & Achre, D. (2015). Influência da adubação nitrogenada e época de cultivo sobre o rendimento de folhas de manjericão (Ocimum basilicum var. verde Toscana) para fins medicinais. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 20 (4): 389-396.
Ferreira, S.D., Bulegon, L.G., Yassue, R.M., & Echer, M.M. (2016). Efeito da adubação nitrogenada e da sazonalidade na produtividade de Ocimum basilicum L. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, 18 (1): 67-73. https://doi.org/10.1590/1983-084X/15_035
França, M.F.M.S., Vilela, M.S., Costa, A.P., Nogueira, I., Pires, M.C., & Souza, N.O.S. (2017). Germination test and ornamental potentia lof diferente basil cultivars (Ocimum spp.). Ornamental Horticulture, 23 (4): 385-391. https://doi.org/10.14295/oh.v23i4.1080
Lorenzi, H., & Matos, F.J.A. (2021). Plantas medicinais no Brasil: nativas e exóticas. Nova Odessa. 576p.
Luz, J.M.Q., Silva, S.M., Habber, L.L., & Marquez, M.O.M. (2014). Produção de óleo essencial de Melissa officinalis L. em diferentes épocas, sistemas de cultivo e adubações. Revista Brasileira de Plantas Medicinais 16 (3): 552-560. https://doi.org/10.1590/1983-084X/11_130
Marotti, M., Piccaglia, R., & Giovanelli. E. (1996). Differences in essential oil composition of basil (Ocimum basilicum L.) Italian cultivars related to morphological characteristics. Journal of Agricultural Food Chemistry, 44 (12): 3926-3929. https://doi.org/10.1021/jf9601067
Menegat, N.R.V. (2013). Efeito do sombreamento e da variação estacional sobre o crescimento e produção de óleo essencial em Aloysia triphylla. Universidade Federal de Santa Maria (Dissertação de mestrado em Agronomia). https://repositorio.ufsm.br/bitstream/handle/1/4929/MENEGAT%2c%20NADIA%20REGINA%20VOLPATTO.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ming, L.C. (1998). Plantas medicinais e aromáticas: avanços na pesquisa agronômica. UNESP. 217p.
Pinto, J.A.O. (2017). Influência da época de plantio na produção de cultivares e híbridos de manjericão. Universidade Federal de Sergipe (Dissertação de mestrado em Agricultura e Biodiversidade). https://ri.ufs.br/bitstream/riufs/6776/2/JESSIKA_ANDREZA_OLIVEIRA_PINTO.pdf
Schwerz, L., Caron, B.O., Manfron, P.A., Schmidt, D., & Elli, E.F. (2015). Biomassa e teor de óleo essencial em Aloysia triphylla (l'hérit) Britton submetida a diferentes níveis de reposição hídrica e à variação sazonal das condições ambientais. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, 17 (4): 631-641. https://doi.org/10.1590/1983-084X/13_008
Silva, I.M., Gusmão, S.A.L., Barros, A.C.A., Gomes, R.F., Silva, J.P., Pereira, J.K.B. (2012). Enraizamento de manjericão em diferentes substratos e doses de cinzas. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, 14(Spe): 188-191. https://doi.org/10.1590/S1516-05722012000500011
Verma, R.S., Padaliab, R.C., & Chauhana. A. (2012). Variation in the volatile terpenoids of two industrially important basil (Ocimum basilicum L.) cultivars during plant ontogeny in two different cropping seasons from India. Journal of the Science of Food and Agriculture 92 (3): 626-631. https://doi.org/10.1002/jsfa.4620
Yokota, L.H.T., Iossaqui, C.G., Hoshino, E.A., & Souza, J.R.P. (2015). Adubação foliar no desenvolvimento e produção de óleo essencial de manjericão. Revista Brasileira de Plantas Medicinais 17 (4 suppl 2): 975-979. https://doi.org/10.1590/1983-084X/14_084
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Luiz Henrique Tutida YOKOTA, José Roberto Pinto SOUZA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, upon submitting the manuscript, agree that if it is accepted for publication, the copyright of the work will automatically be transferred to Científica: Journal of Agricultural Sciences.Opinions and concepts contained in the article and the reliability and accuracy of the information and references presented in it are the sole responsibility of the authors.