Performance of basil cultivars influenced by seasonal variation

Authors

  • Luiz Henrique Tutida YOKOTA State University of London
  • José Roberto Pinto SOUZA State University of Londrina

DOI:

https://doi.org/10.15361/1984-5529.2022.v50.1446

Keywords:

biomass, Ocimum basilicum L., autumn/winter, spring/summer

Abstract

The production of phytomass and the content of active ingredients of medicinal plants depend on climatic conditions. Brazil has large territorial extension presenting particularities of soil and climate in each region that may interfere either positively or negatively in plant development. The objective of this work was to evaluate the influence of the growing season on the performance of basil cultivars in Londrina municipality, Parana State, Brazil. The experimental design was a randomized block in a 17 x 2 factorial scheme with five replications, with 17 basil commercial cultivars and two growing seasons (Autumn/Winter and Spring/Summer). The evaluations occurred when 50% of the plants in the experimental area started flowering. For each collection, plant height, leaf dry mass, and shoot dry mass were evaluated. Leaf dry mass values for the Autumn/Winter growing season ranged from 2.97 to 6.90 g plant-1 and from 7.34 to 14.67 g plant-1 in Spring/Summer. Basilicão cultivar showed the best development during both growing seasons in Londrina municipality.

References

Amaro, H.T.R., Assis, M.O., David, A.M.S.S., Silveira, J.R., Silva Neta, I.C., & Mota, W.F. (2012). Superação de dormência em sementes de manjericão (Ocimum basilicum L.). Revista Brasileira de Plantas Medicinais 14 (Spe): 218223. https://doi.org/10.1590/S1516-05722012000500016

Blank, A.F., Carvalho Filho, J.L.S., Santos Neto, A.L., Alves, P.B., Arrigoni-Blank, M.F., Silva-Mann, R., & Mendonça, M.C. (2004). Caracterização morfológica e agronômica de acessos de manjericão e alfavaca. Horticultura Brasileira, 22 (1): 113-116. https://doi.org/10.1590/S0102-05362004000100024

Blank, A.F., Silva, P.A., Arrigoni-Blank, M.F., Silva-Mann. R., & Barreto, M.C.V. (2005). Influência da adubação orgânica e mineral no cultivo de manjericão cv Genovese. Revista Ciência Agronômica, 36 (2): 175-180. https://www.redalyc.org/pdf/1953/195317396009.pdf

Brasil (2022). Registro Nacional de Cultivares. http://www.agricultura.gov.br/guia-de-servicos/registro-nacional-de-cultivares-rnc

Camilo, J.S., Resende, R.F., Luz, J.M.Q., Cardoso, R.R., Rabelo, P.G., & Silva, S.M. (2009). Produção agronômica de Ocimum basilicum L. em casa de vegetação e a campo na época primavera-verão. Horticultura Brasileira, 27 (2): 4101-4106.

Chang, X., Alderson, P.G., & Wright, C.J. (2005). Effect of temperature integration on the growth and volatile oil content of basil (Ocimum basilicum L.). Journal of Horticultural Science & Biotechnology, 80 (5): 593-598. https://doi.org/10.1080/14620316.2005.11511983

Embrapa (2013). Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. Brasília. 353p. http://livimagens.sct.embrapa.br/amostras/00053080.pdf

Fernandes, A.R. (2014). Crescimento de cultivares de manjericão (Ocimum basilicum L.) cultivadas em vasos. Universidade Federal de Viçosa (Tese de doutorado em Agronomia). https://www.locus.ufv.br/bitstream/123456789/1247/1/texto%20completo.pdf

Ferreira, D.F. (2014). Sisvar: a guide for its Bootstrap procedures in multiplecomparisons. Ciência e Agrotecnologia, 38 (2): 109-112. https://doi.org/10.1590/S1413-70542014000200001

Ferreira, S.D., Echer, M.M., Bulegon, L.G., Pastório, M.A., Egewarth, V.A., Yassue, R.M., & Achre, D. (2015). Influência da adubação nitrogenada e época de cultivo sobre o rendimento de folhas de manjericão (Ocimum basilicum var. verde Toscana) para fins medicinais. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 20 (4): 389-396.

Ferreira, S.D., Bulegon, L.G., Yassue, R.M., & Echer, M.M. (2016). Efeito da adubação nitrogenada e da sazonalidade na produtividade de Ocimum basilicum L. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, 18 (1): 67-73. https://doi.org/10.1590/1983-084X/15_035

França, M.F.M.S., Vilela, M.S., Costa, A.P., Nogueira, I., Pires, M.C., & Souza, N.O.S. (2017). Germination test and ornamental potentia lof diferente basil cultivars (Ocimum spp.). Ornamental Horticulture, 23 (4): 385-391. https://doi.org/10.14295/oh.v23i4.1080

Lorenzi, H., & Matos, F.J.A. (2021). Plantas medicinais no Brasil: nativas e exóticas. Nova Odessa. 576p.

Luz, J.M.Q., Silva, S.M., Habber, L.L., & Marquez, M.O.M. (2014). Produção de óleo essencial de Melissa officinalis L. em diferentes épocas, sistemas de cultivo e adubações. Revista Brasileira de Plantas Medicinais 16 (3): 552-560. https://doi.org/10.1590/1983-084X/11_130

Marotti, M., Piccaglia, R., & Giovanelli. E. (1996). Differences in essential oil composition of basil (Ocimum basilicum L.) Italian cultivars related to morphological characteristics. Journal of Agricultural Food Chemistry, 44 (12): 3926-3929. https://doi.org/10.1021/jf9601067

Menegat, N.R.V. (2013). Efeito do sombreamento e da variação estacional sobre o crescimento e produção de óleo essencial em Aloysia triphylla. Universidade Federal de Santa Maria (Dissertação de mestrado em Agronomia). https://repositorio.ufsm.br/bitstream/handle/1/4929/MENEGAT%2c%20NADIA%20REGINA%20VOLPATTO.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Ming, L.C. (1998). Plantas medicinais e aromáticas: avanços na pesquisa agronômica. UNESP. 217p.

Pinto, J.A.O. (2017). Influência da época de plantio na produção de cultivares e híbridos de manjericão. Universidade Federal de Sergipe (Dissertação de mestrado em Agricultura e Biodiversidade). https://ri.ufs.br/bitstream/riufs/6776/2/JESSIKA_ANDREZA_OLIVEIRA_PINTO.pdf

Schwerz, L., Caron, B.O., Manfron, P.A., Schmidt, D., & Elli, E.F. (2015). Biomassa e teor de óleo essencial em Aloysia triphylla (l'hérit) Britton submetida a diferentes níveis de reposição hídrica e à variação sazonal das condições ambientais. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, 17 (4): 631-641. https://doi.org/10.1590/1983-084X/13_008

Silva, I.M., Gusmão, S.A.L., Barros, A.C.A., Gomes, R.F., Silva, J.P., Pereira, J.K.B. (2012). Enraizamento de manjericão em diferentes substratos e doses de cinzas. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, 14(Spe): 188-191. https://doi.org/10.1590/S1516-05722012000500011

Verma, R.S., Padaliab, R.C., & Chauhana. A. (2012). Variation in the volatile terpenoids of two industrially important basil (Ocimum basilicum L.) cultivars during plant ontogeny in two different cropping seasons from India. Journal of the Science of Food and Agriculture 92 (3): 626-631. https://doi.org/10.1002/jsfa.4620

Yokota, L.H.T., Iossaqui, C.G., Hoshino, E.A., & Souza, J.R.P. (2015). Adubação foliar no desenvolvimento e produção de óleo essencial de manjericão. Revista Brasileira de Plantas Medicinais 17 (4 suppl 2): 975-979. https://doi.org/10.1590/1983-084X/14_084

Published

29/11/2022

How to Cite

YOKOTA, L. H. T. .; SOUZA, J. R. P. Performance of basil cultivars influenced by seasonal variation. Científica, Dracena, SP, v. 50, p. 1–7, 2022. DOI: 10.15361/1984-5529.2022.v50.1446. Disponível em: http://cientifica.org.br/index.php/cientifica/article/view/1446. Acesso em: 22 nov. 2024.