Different ‘umbu-cajá’ clones fruit quality

Autores

  • Wallace Edelky de Souza Freitas Universidade Federal do Ceará
  • Maria Lucilania Bezerra Almeida Universidade Federal do Ceará
  • Patrícia Lígia Dantas de Morais Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • José Robson da Silva Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.15361/1984-5529.2015v43n3p236-240

Resumo

This study aimed at evaluating the fruits quality of different clones of umbu-cajazeira. The fruits were har­vested from clones of umbu-cajazeira cultivated in the Experimental Station of the Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte (EMPARN) located in Ipanguaçu-RN. Completely randomized design was used with six treatments (different clones) and six replications of 30 fruits per clone. Clones evaluated were: Alto do Rodrigues, Serra do Mel, Carnaubais, Assu, Dué, Ipanguaçu. The ripe fruit were evaluated as for fresh mass, longitudinal and transversal diameter, pulp yield, vitamin C, soluble solids (SS), soluble sug­ars, titratable acidity (TA), pH, SS/TA ratio, anthocyanins total and yellow flavonoids. There is a reasonable phenotypic variability among clones, making it possible to indicate the Ipanguaçu and Serra do Mel clones, which produce fruits that gather quality traits favorable (fresh mass, pulp yield, fruit shape, titratable acidity, soluble solids, SS/TA ratio) for the composition of commercial orchards, both for in natura consumption and for industrial processing.

Biografia do Autor

Wallace Edelky de Souza Freitas, Universidade Federal do Ceará

Engenheiro Agrônomo, doutorando em Fitotecnia pela Universidade Federal do Ceará (UFC); Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Fitotecnia, Departamento de Fitotecnia/CCA/UFC

Maria Lucilania Bezerra Almeida, Universidade Federal do Ceará

Engenheira Agrônoma, doutoranda em Fitotecnia pela Universidade Federal do Ceará (UFC); Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Fitotecnia, Departamento de Fitotecnia – Fortaleza – Ceará

Patrícia Lígia Dantas de Morais, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Engenheira Agrônoma, D.Sc. professora adjunta da Universidade Federal Rural do Semi-Árido; Departamento de Ciências Vegetais; Mossoró-RN; 

José Robson da Silva, Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte

Engenheiro Agrônomo, D.Sc. pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte; Mossoró-RN

Publicado

08/07/2015

Como Citar

FREITAS, W. E. de S.; ALMEIDA, M. L. B.; MORAIS, P. L. D. de; SILVA, J. R. da. Different ‘umbu-cajá’ clones fruit quality. Científica, Dracena, SP, v. 43, n. 3, p. 236–240, 2015. DOI: 10.15361/1984-5529.2015v43n3p236-240. Disponível em: http://cientifica.org.br/index.php/cientifica/article/view/701. Acesso em: 13 nov. 2024.

Edição

Seção

Fitotecnia - Crop Production